Πλοηγόςperifereia-kritis
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Υφαντική: επίσκεψη στον Ζαρό Ηρακλείου

με admin

Στον Ζαρό Ηρακλείου βρέθηκε η ομάδα του Έργου “Χειροτεχνία στην Κρήτη” για να επισκεφθεί μία από τις ενεργές επιχειρήσεις υφαντικής του νησιού. Η Μαρία Ζαχαριουδάκη, εγγεγραμμένη στο Ευρετήριο Χειροτεχνών Κρήτης, υποδέχτηκε τις Μαρία-Στέλλα Ζεάκη (υπεύθυνη Έργου) και Αμαλία Λαδωμένου (στέλεχος υλοποίησης) για να τις ξεναγήσει στο εργαστήρι που διατηρεί από τη δεκαετία του 1980.

Μετά την ξενάγηση στον χώρο, η συζήτηση ξεκίνησε με τη βιωματική σχέση της Μαρίας Ζαχαριουδάκη με την τέχνη. Οι οικογενειακές μνήμες και η ενασχόληση από την εφηβική ηλικία τήν οδήγησαν στην έναρξη ατομικής επιχείρησης που πλέον έχει μεταβιβάσει στην κόρη της. Από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν ήταν οι πρώτες ύλες και η πολύπλοκη διαδικασία στο στήσιμο ενός αργαλειού. Ακολούθησαν οι τεχνικές και τα μοτίβα της υφαντικής από τα μινωικά θέματα μέχρι τα λαϊκά σχέδια των νεότερων χρόνων και τις σύγχρονες ιδέες. Η συζήτηση στράφηκε στον κλάδο, τις δυσκολίες και τις ανάγκες των επαγγελματιών υφάντρων ενώ ειδική βαρύτητα δόθηκε στην προώθηση και την προβολή των προϊόντων. Για τη δικτύωση με τους πελάτες και τα λεγόμενα target groups κάθε επιχείρησης, ενδιαφέρον παρουσίασε η ζήτηση που παρατηρείται από τους τουρίστες οι οποίοι συνιστούν μία μεγάλη ομάδα αγοραστών των υφαντών έργων.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίδειξη πρακτικών, μοτίβων και εργόχειρων από τους προηγούμενους αιώνες μέχρι σήμερα.

Οι συνεντεύξεις καταγράφονται (φωτογραφίες και βίντεο) με τη συναίνεση των συμμετεχόντων και αναρτώνται στο διαδικτυακό κανάλι του Έργου (Youtube) και τα social media.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2022 creteandcrafts.gr. All right reserved.