Πλοηγόςperifereia-kritis
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο τελευταίος επαγγελματίας καλαθοπλέκτης του νησιού

με admin

Τον τελευταίο επαγγελματία καλαθοπλέκτη του νησιού επισκέφθηκε η ομάδα Έργου για τη Χειροτεχνία στην Κρήτη. Ο Γρηγόρης Διαλεκτάκης με τη σύζυγο και τον γιο τους διατηρούν την οικογενειακή τους επιχείρηση στο Γάζι Ηρακλείου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα προσωπικά βιώματα του Γρηγόρη και της Σοφίας που σταδιακά μετεξελίχθηκαν σε επαγγελματική απασχόληση. Οι χειροτέχνες μίλησαν αναλυτικά για τις πρώτες ύλες, τοπικές και εισαγόμενες, που χρησιμοποιούν σε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Συνέχισαν με τις τεχνικές της καλαθο-ψαθοπλεκτικής, τα σχέδια, τα μεγέθη και τις ανάγκες που εξυπηρεί κάθε αντικείμενο. Εξήγησαν αναλυτικά τα στάδια της χειροτεχνικής δραστηριότητας από το πλέξιμο μέχρι την τελική επίστρωση για προστασία του προϊόντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην (αν)αντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ κόστους (ώρες και υλικά) και τελικής τιμής για τον καταναλωτή καθώς επίσης και στους προβληματισμούς για τη ζήτηση από το αγοραστικό κοινό. Συζητήθηκαν προτάσεις για διάσωση του κλάδου ως πολιτισμική κληρονομιά αλλά και ως μοχλό τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι συνεντεύξεις καταγράφονται (φωτογραφίες και βίντεο) με τη συναίνεση των συμμετεχόντων και αναρτώνται στο διαδικτυακό κανάλι του Έργου (Youtube) και τα social media.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Copyright @2022 creteandcrafts.gr. All right reserved.